Προηγούμενα ΑΝΟΜΗΜΑΤΑ

Για προηγούμενα ...ΑΝΟΜΗΜΑΤΑ, κάνετε κλικ εδώ.

Ενδιαφέροντα CD

 
Δίσκοι (CD), με επιμέλειά μου

Εδώ σας έχω τις φωτογραφίες των εξωφύλλων κάποιων δίσκων, τους οποίους επιμελήθηκα ποικιλότροπα. Βέβαια, δε βγαίνει από το μυαλό μου ότι θα ήθελα κάποια στιγμή να "ανεβούν" και τα τραγούδια των δίσκων και με ένα "κλικ" (εκ του ρήματος "κλικάρω" σύμφωνα με τη γραμματική του ...Τζαρτζάνου) να μπορείτε και να τα ακούσετε. (Αλλά, τι να πρωτοκάνεις;)

ΤΑ "ΑΚΑΥΤΑ" ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
Σμυρναίικα από το 1909 ως το 1945, σε άψογο ήχο. Μία παραγωγή της ΕΡΤ3 και της δισκογραφικής εταιρείας "ANO KATO RECORDS", με 8-σέλιδο ένθετο, σημείωμα και φωτογραφικό υλικό.


Τα "άκαυτα" τραγούδια της Σμύρνης
Δείτε κι ένα βιντεάκι με το οποίο γνωστοποιούσαμε την έκδοση στο κοινό.


Οι ρεμπέτισσες του '30
Είκοσι εμβληματικά τραγούδια τα οποία περιγράφουν τη ρεμπέτισσα του '30, ίσως την πιο ελεύθερη γυναίκα της νεότερης Ελλάδας (χωρίς σχετικούς νόμους, διατάξεις, ψηφίσματα, οργανώσεις, πλακάτ και ...ποσοστώσεις).
Μία παραγωγή της "ANO KATO RECORDS" και ενός χορηγού, ο οποίος -στο τέλος- δεν ήθελε να εμφανιστεί η φίρμα του στο εξώφυλλο! (Άβυσσος...).
Με 12-σέλιδο ένθετο, σημειώματα, φωτογραφίες και ήχο ...ατσαλάκωτο.


Οι πιο ελεύθερες γυναίκες της νεότερης Ελλάδας...
Ο επαναστάτης λαογράφος Ηλίας Πετρόπουλος,
έγραφε, ότι μπροστά στις ρεμπέτισσες, οι φεμινίστριες
φαντάζουν κωμικά πρόσωπα.
(Ε, δεν είχε κι άδικο, κυρίως αν σκεφτούμε τις Αμερικανίδες
φεμινίστριες και το γενναίο ξέχεσμα που τους έκανε
ο Νόρμαν Μέιλερ, στον Κατάδικο του σεξ)


Ο Πειραιάς και το ρεμπέτικο τραγούδι
Ένα σιντί με 24 τραγούδια που υμνούν με διάφορους τρόπου τον Πειραιά, συνόδευε το περίφημο ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2006, το οποίο επιμελήθηκε μέχρι το τελευταίο ...τετραγωνικό εκατοστό του, ο Σπύρος Παπαϊωάννου και το εξέδωσε "Το λιμάνι της αγωνίας".Δυσεύρετο από τον πρώτο μήνα της κυκλοφορίας του...
Τώρα κοστίζει ένα σωρό λεφτά,  στην πιάτσα των ...πονηρών!


Ρεμπέτικη Εστουδιαντίνα
Η Ελληνική  Ραδιοφωνία (επί Γιάννη Τζαννετάκου), ο Δήμος Ηλιούπολης και η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς (τους άλλους  προϊστάμενους δεν τους αναφέρω γιατί δεν τους θυμάμαι, τόση εντύπωση ΔΕΝ μού έκαναν...), έβαλαν το κατιτίς τους κι έτσι έγινε η παραγωγή ενός δίσκου μιας ομάδας εφήβων μαθητών λυκείου στην Ηλιούπολη, οι οποίοι λάτρεψαν τα ρεμπέτικα και τα μικρασιάτικα. Θεωρώ τη εργασία τους  υψηλών προδιαγραφών.


Μακάρι  να γινόντουσαν συχνότερα  τέτοια εγχειρήματα...
Κάποια στιγμή θα σας ανεβάσω  όλα τα τραγούδια !"ΜΗ ΜΟΥ ΧΑΛΑΣ ΤΑ ΓΟΥΣΤΑ ΜΟΥ"
Και μετά τους έφηβους, να και τα ...νήπια!
Ένα "Ρεμπέτικο σεργιάνι", λοιπόν, προσφέρουν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Μυτιληνιών Σάμου, σ' αυτό το σιντί, με την καθοδήγηση και την απεριόριστη αγάπη του διευθυντή του σχολείου Μανόλη Σκάρου. 23 τραγούδια κι ένα 12-σέλιδο ένθετο περιέχει ο δίσκος. Σπάνιο να τον βρεις τώρα...


Τα ...μωρά, εδώ, βάζουν γυαλιά σε κάποιους παππούδες... 


Χασικλίδικα μελωδήματα
Είναι το σιντάκι που συνοδεύει το ...τριζάτο (σα ...ναργιλέ) βιβλίο του Διονύση Μανιάτη "Χασικλίδικα μελωδήματα", το οποίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις "ΕΥΡΩΤΑΣ". Και ήταν μία ιδέα του Αγάθωνα, να γίνει το σιντί.
Πήραμε, λοιπόν 21 ηχογραφήσεις, από τις ζόρικες παραστάσεις που δίναμε ...μόνο για  πονηρεμένο κοινό και τις κάναμε ένα σιντάκι, δώρο στον συγγραφέα Διονύση και στον εκδότη Γιάννη. (Γεια σας μάγκες...).


Μεγάλο  ...μυστικό από ποια ζωντανά "κόλπα" πήραμε τα  τραγούδια.
(Ελπίζω να καταλάβατε γιατί...)
    (Απ' τα χειρότερα που υπάρχουν -σ' αυτόν τον μάταιο κόζμο,
το σίγμα με ζήτα περικαλώ- είναι η μικροψυχία)


Περί της λέξεως "ρεμπέτικο" το ανάγνωσμα...
Βάζω, εδώ με την ευκαιρία, το σιντάκι που έκανα για το βιβλίο μου με τον ως άνω τίτλο. Ένα σιντί με 21 τραγούδια τα οποία χαρακτηρίστηκαν ως "ρεμπέτικα", στις ετικέτες των δίσκων τους, ενώ ΚΑΝΕΝΑ από αυτά δεν είναι ρεμπέτικο, αλλά ούτε και είναι τραγούδια που γράφτηκαν από τη μαγκιά. Και το κάνω αυτό για να τονίσω άλλη μία φορά, ότι στην αρχή η λέξη "ρεμπέτικο" χαρακτήριζε μόνο κάποια ...μποέμικα και επιθεωρησιακής αύρας τραγούδια. Και κάνω πλάκα με τις ανοησίες που γράφονται (ακόμα και σήμερα) στα λεξικά για την προέλευση της λέξης "ρεμπέτικο" και μάλιστα ανοησίες ...ατεκμηρίωτες. (Σαν τον άλλον, και σοβαρό άνθρωπο, που έγραφε ότι κατάγεται από τη σλάβικη λέξη "rebenoc" και του ...σλάβου τα εννιάμερα). Α, μα πιά!Επαναλαμβάνω, του ...σλάβου τα εννιάμερα για το τι ακούμε
για την προέλευση της ...δυστυχούς λέξεως "ρεμπέτικο"!
 

24 Canzoni rebetike


Για μια σοβαρή έκδοση που έγινε στην Ιταλία, στα Ιταλικά,
για το ρεμπέτικο, διάλεξα -αφιλοκερδώς- (μαζί με τον Crescenzio Sangiglio)
 24 ρεμπέτικα που να περιγράφουν χρονολογικά τη ρεμπέτικη ιστορία.
Είχε επιτυχία. Δε χρειάζονται περισσότερα λόγια...