Προηγούμενα ΑΝΟΜΗΜΑΤΑ

Για προηγούμενα ...ΑΝΟΜΗΜΑΤΑ, κάνετε κλικ εδώ.

Ο Μάρκος "βαφτίζει" Ρώσο πρωτοπαλαιστή... Την Κυριακή, 22-10-1933, στο κατάμεστο Καλλιμάρμαρο στάδιο,  ο Έλληνας πρωτοπαλαιστής Τζιμ Λόντος νίκησε τον γιγαντώδη Ρώσσο (Γεωργιανό, μάλλον)αντίπαλό του Nicholas Kwariani. Χαρά, βέβαια, οι Έλληνες που επί τέλους είδαν και μια "ελληνική νίκη", -έστω και μ' αυτόν τον τρόπο- μετά από τις πολλές "σφαλιάρες" που ποικιλότροπα είχαν δεχτεί. (Όχι δηλαδή ότι σήμερα άλλαξε και πολύ το πράγμα με τις σφαλιάρες... Τις τρώμε, βγάζουμε σκασμό και συχνά ευχαριστούμε..., θλιβερέ ...αποτέτοιε). Ο Τζίμ Λόντος αποθεώθηκε! Οι εφημερίδες τα ...έδωσαν όλα. Σας έχω ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα. Απολαύστε το, μαζί με μία χαρακτηριστική φωτογραφία της μέρας.


Αρχείο Σπύρου Παπαϊωάννου


Δε θυμάμαι ποιος -ξένος ήταν, όμως- είχε πει ότι όσο μεγαλύτερα στοιχεία χρησιμοποιεί μία εφημερίδα στην πρώτη σελίδα της, τόσο πολυπληθέστερο κοινό επιθυμεί να αποκτήσει... ή κάπως έτσι... Α! συμφωνώ. Ισχύει σε όλες τις χώρες, κυρίως στις ...υπό ανάπτυξιν!
Ο Μάρκος Βαμβακάρης, λοιπόν, ενθουσιασμένος και αυτός από το επίτευγμα του Λόντου, την ίδια χρονιά, το 1933 συνέθεσε και ηχογράφησε το χασάπικο "Λόντος και Κβαριάνι", μετα-"βαφτίζοντας" έτσι, τον γίγαντα Ρώσο Nicholas Kwariani σε "Κβαριάνι". Να και το τραγούδι σε ...ατσαλάκωτη κόπια.
Στίχοι, μουσική, ερμηνεία: Μάρκος Βαμβακάρης, 1933
Για την ιστορία, το Τζίμ Λόντος είναι ψευδώνυμο του Χριστόφορου Θεοφίλου (1897-1975), από την περιοχή του Άργους, ο οποίος βρέθηκε στην Αμερική στα δεκατρία του και έγινε διάσημος πρωτοπαλαιστής. Ο Κβαριάνι (1903-1980), αγαπούσε όσο τίποτε την πάλη και το σκάκι! Αξιοσημείωτο, ότι έπαιξε, το 1956, στην ταινία The killing του Stanley Kubrick, ο οποίος ήταν επίσης φανατικός σκακιστής...

Από αριστερά, Κβαριάνι, Κοντός, Τράγος, Λόντος, πάνω στο ριγκ του Καλλιμάρμαρου


Αξίζει ν' ακούσετε όμως και το σχετικό τραγούδι του Π. Τούντα, το οποίο ηχογράφησε την επόμενη χρονιά, το 1934. Έχει τίτλο Στο λεβέντη μας Τζιμ Λόντο και τραγουδάει η Ρόζα Εσκενάζη.

Στο λεβέντη μας Τζιμ Λόντο
Στίχοι-μουσική: Π. Τούντας
Ερμηνεία: Ρόζα Εσκενάζη


Πολύ ενδιαφέρον έχει και ένα μοναδικό κινηματογραφικό ντοκουμέντο, με δύο αγώνες του Τζιμ Λόντου, που θα πρότεινα να μην το προσπεράσετε... Έχει σκηνές από τον θριαμβευτικό αγώνα της Κυριακής 22-10-1933 στο Καλλιμάρμαρο εναντίον του Κβαριάνι (την προσέλευση των πρωταγωνιστών, το κοινό, τον αγώνα...). Επίσης έχει σκηνές από νικηφόρο  αγώνα του Λόντου στη Ν. Υόρκη, εναντίον ενός άλλου Ρώσου, του Κιριλένκο.

Τζιμ Λόντος, νικηφόρα, εναντίον Κβαριάνι και Κιριλένκο (βίντεο)