Προηγούμενα ΑΝΟΜΗΜΑΤΑ

Για προηγούμενα ...ΑΝΟΜΗΜΑΤΑ, κάνετε κλικ εδώ.

Φυλακές Τρικάλων

Οι φυλακές των Τρικάλων έγιναν διάσημες και μάς απασχολούν, λόγω του πασίγνωστου τραγουδιού του Τσιτσάνη "Ο Σαρκαφλιάς". Ο Τσιτσάνης, βέβαια, λέει "στα δυο στενά..." κι όχι στην εκεί φυλακή, όμως λέγεται ότι ο Σαρκαφλιάς στη φυλακή δολοφονήθηκε. Θα επανέλθουμε.
Οι φυλακές των Τρικάλων χτίστηκαν (από το δημόσιο, αυτή τη φορά) το 1895 σε ένα οικόπεδο που ανήκε στο "Κουρσούμ Τζαμί" και μάλιστα ενσωματώθηκε σ' αυτές ένα τούρκικο χαμάμ. Στην αρχή είχαν μόνο δέκα θαλάμους, μετά επεκτάθηκαν...
Από ...πάντα στις φυλακές των Τρικάλων (όπως και στα λοιπά αδελφά ευαγή σωφρονιστικά ιδρύματα), συμβαίνανε περιστατικά κακουργηματικών ενεργειών με πιο συνήθη τα μαχαιρώματα. Μάλιστα από παλιά είχαν επισημανθεί -επισήμως- τέτοια φαινόμενα, αλλά ποτέ δεν ίδρωσε το αυτάκι κανενός υπευθυνο-ανεύθυνου. Μιλάω σε χρόνο "αόριστο", αλλά αν μπείτε (ακόμα ...κι αυτή τη στιγμή) στο Google και επιλέξτε "Φυλακές Τρικάλων", θα δείτε τι έχει συμβεί εκεί ...λίαν προσφάτως. Στο τέλος θα ...γελάσετε.  (Και μετά τα λένε "σωφρονιστήρια" τα "ποικιλοτρόπως διαφθορεία"...).


Παλιά φωτογραφία. Οι φυλακές (Τρικάλων) είναι πίσω.



Άλλη μία παλιά φωτογραφία των φυλακών, ίσως της ίδιας, περιόδου, κάντε και σεις σύγκριση...


Είναι μια νεότερη φωτογραφία των φυλακών των Τρικάλων



Από ασφάλεια, ε; Γι' αυτό και οι πάμπολλες ...επίγειες αποδράσεις, όπως και οι ...εναέριες!


Να έρθουμε τώρα στο τραγούδι και στην ιστορία του. Από την αρχή θέλω να σας πω ότι κυκλοφορούν διάφορες απόψεις, τόσο για το ποιος ακριβώς ...κρυβόταν πίσω από το όνομα "Σαρκαφλιάς" ή "Σακαφλιάς" ή και "Σακαβλιάς", για το πώς έγινε το έγκλημα και πότε έγινε, όσο -ακόμα- και το πού έγινε. Το έγκλημα πρέπει να έγινε μέσα στη δεκαετία του 1920 και με αφορμή αυτό, κυκλοφόρησαν διάφορα αδέσποτα στιχάκια, ίσως και κάποιο -ομοίως αδέσποτο- τραγουδάκι. Ο Ηλίας Πετρόπουλος, στα "Ρεμπέτικά" του, αναφέρει σχετικά ότι ένας γεροντόμαγκας που συνάντησε στη φυλακή...., του είπε ένα στιχάκι που κυκλοφορούσε στις φυλακές το 1930:
Τον Σακαφλιά σκοτώσανε κι οι μάγκες μαραζώσανε...
Επίσης, ο Πετρόπουλος, καταγράφει ένα ακόμα αδέσποτο στιχάκι, πιθανά από τραγούδι μουρμούρικο:
Στα Τρίκαλα μες στη στενή, βαρέσαν ένα μπελαλή.
Βαρέσανε τον Σακαφλιά που 'χε ντερβίσικη καρδιά.
Μάλλον, λέω μάλλον, αυτά τα στιχάκια -ίσως κι άλλα- τα ήξερε ο Τσιτσάνης, κι έτσι έγραψε και ηχογράφησε, το 1939, το περίφημο τραγούδι του.

Η ετικέτα της πρώτης ηχογράφησης του 1939. Γράφει "Σαρκαφλιάς" (με ρ)



Ο Η. Πετρόπουλος ισχυρίζεται ότι ο ανωτέρω μακαρίως καθήμενος και απαστράπτων, κύριος,
είναι ο Σαρκαφλιάς ή Σακαφλιάς ή... (Δε δίνει στοιχεία, πάντως...)


Ο Σαρκαφλιάς (Β. Τσιτσάνη), Στράτος-Τσιτσάνης, 1939

Για τη δολοφονία αυτή καθ' εαυτή υπάρχουν δύο κυρίαρχες γνώμες, αλλά φαίνεται να μην πολυαντέχουν σε ...στενό μαρκάρισμα. Δε βαριέσαι, λέω καμία φορά, το τραγούδι είναι αυτό που έχει την αξία. Γιατί ακόμα και στην περίπτωση που ήταν απλά μια φαντασιακή έμπνευση του Τσιτσάνη, πάλι το ίδιο θα μας άρεσε, αφήστε που οπωσδήποτε θα περιέγραφε ένα από τα συνηθισμένα και αμέτρητα αιματηρά "περιστατικά" δια τέμνοντος οργάνου, τα οποία συνέβαιναν ΚΑΙ στο ευαγές αυτό "ιδρυμα".
Τέλος πάντων, οι μεν λένε ότι κάποιος άνεργος Χαρίλαος Χαραλάμπους, βρέθηκε στη φυλακή των Τρικάλων επειδή μαχαίρωσε τον ιδιοκτήτη του σπιτιού που νοίκιαζε, γιατί τσακώθηκαν ένεκα που δεν είχε να του πληρώσει τα νοίκια. Και στη φυλακή των Τρικάλων τον μαχαίρωσαν (με τροχισμένη τηγανολαβή...), γιατί ήθελε να παίρνει το ποσοστό (βιδάνιο) από τα χαρτοπαίγνια της φυλακής, τα οποία έλεγχε ένας ηλικιωμένος και έμπειρος μάγκας βαρυποινίτης, ονόματι Αντωνίτσης. Όλ' αυτά όμως, έγιναν το 1931 (κι όχι πιο πριν) κι αυτό είναι ένα πρόβλημα. Σας δείχνω, πάντως, το απόκομμα εφημερίδας που γράφει λεπτομέρειες για το πώς ο Χαρίλαος Χαραλάμπους ή Σακαφλιάς κατέληξε στη φυλακή.


Ο δράστης Χ. Χαραλάμπους 

Οι υποστηρικτές της άλλης άποψης, λένε ότι σύμφωνα με την εφημερίδα ΣΚΡΙΠ, ο Σακαφλιάς είναι ο Θωμάς Καβλιάς, καταγόμενος από τα περίχωρα της Καρδίτσας. Αυτός έκανε διάφορες κλοπές, ληστείες, απάτες, εκβιασμούς κ.λ.π., μαζί μ' έναν κολλητό του ονόματι Γουλόπουλο, έναν σπάταλο νέο. Με αφορμή κάποιο τσακωμό μεταξύ τους, ο Γουλόπουλος σκότωσε τον Θωμά Καβλιά, τη γυναίκα του και τα δύο κοριτσάκια τους με σφαίρες και μαχαιριές, μέσα στο σπίτι τους όταν κοιμώντουσαν...
(Εδώ δε μπαίνει καμία φυλακή στην ιστορία...). Να ο Σακαφλιάς Νο 2.



Θωμάς Καβλιάς ή Σακαφλιάς