Προηγούμενα ΑΝΟΜΗΜΑΤΑ

Για προηγούμενα ...ΑΝΟΜΗΜΑΤΑ, κάνετε κλικ εδώ.

Slim Gaillard


Ο Slim Gaillard, η ...εγκατάλειψη και η Σμύρνη...
Ο Slim Gaillard ήταν κιθαρίστας, πιανίστας, συνθέτης και τραγουδιστής της τζαζ, ενώ όταν τραγουδούσε παρέμβαλλε διάφορες μικροκραυγές και κάποιες δικές του  περίεργες λέξεις, τη "γλώσσα" δε αυτή την έλεγε "Vout". Συνολικά, ο ίδιος, μιλούσε 8 γλώσσες. Θα μπορούσε κάποιος να τον αποκαλέσει και "διασκεδαστή".
O Slim Gaillard, σε ηχογράφηση
Δύσκολα είναι τα βιογραφικά του Slim Gaillard (1916-1991) και φαίνεται πως δε φρόντισε ο ίδιος, όσο ζούσε, να μας τα ξεκαθαρίσει. Αναφέρω μία εκδοχή που έχει ελληνικό ενδιαφέρον, αλλά  και... γούστο. Γεννήθηκε, λοιπόν, στην Κούβα από Έλληνα πατέρα και Αφρο-Κουβανή μητέρα. Είναι σίγουρο πως όταν ήταν 12 χρονών, δηλαδή το 1928, έκανε με τον πατέρα του ένα μεγάλο ταξίδι με καράβι και ο πατέρας του τον ...ξέχασε στην Κρήτη. Ο μικρός Slim έμεινε για κάποιο διάστημα στο νησί -δουλεύοντας, παρακαλώ, για να ζήσει- και μετά πήγε και εγκαταστάθηκε στο Ντιτρόιτ. Από την Κρήτη ''πήρε" τη γλώσσα (στοιχεία βέβαια, αλλά συνεννοούνταν...), "πήρε" όμως και το σμυρναίϊκο τραγούδι "Τι σε μέλει εσένανε", το οποίο άρχισε να δισκογραφείται το 1926 (Γ. Βιδάλης). Τον γοήτευσε προφανώς κι έτσι αργότερα τη δεκαετία του 1040, έτοιμος και γνωστός πια μουσικός στην Αμερική, το δισκογράφησε δύο φορές. Την πρώτη στο Λος Άντζελες και τη δεύτερη στο Χόλυγουντ, το 1945. Προτιμώ ν' ακούσετε τη δεύτερη, γιατί είναι πιο χορταστική, μεγαλύτερης διάρκειας (4:49), χρησιμοποιεί αρκετά τη δική του γλώσσα "Vout" και τέλος μιλάει πολύ στα ελληνικά. Α! να προσέξτε την τελευταία-τελευταία λέξη που λέει ο Slim Gaillard στην ηχογράφηση. Λέει λοιπόν "Vout".
Η ετικέτα της ηχογράφησης στο Χόλυγουντ, το 1945
 
 
Ο Slim Gaillard, δεξιά με την κιθάρα και ο Bam Brown στο μπάσο.

 

Τα χρόνια περνάνε, ακόμα και για τον Slim...
Για τους ...πελάτες, όμως, αυτής της σελίδας θα βάλω άλλη μία ηχογράφηση του ίδιου τραγουδιού από τον Slim Gaillard, η οποία έγινε στο Λος Άντζελες το 1945 (με κάποιες λίγες επιφυλάξεις για την ακριβή χρονολογία...).
TI SAY MELEE, Slim Gaillard με κουαρτέτο, (L.A., 1945;)