Προηγούμενα ΑΝΟΜΗΜΑΤΑ

Για προηγούμενα ...ΑΝΟΜΗΜΑΤΑ, κάνετε κλικ εδώ.

Ρεμπέτικη Ιστορία - ΕΤ3


Πρόκειται για μια σειρά 30 ωριαίων εκπομπών, με θέμα τα ρεμπέτικα (κυρίως) αλλά και τα μικρασιάτικα τραγούδια. Άρχισαν το 1999 και σταμάτησαν το 2006. Όλες οι εκπομπές ήταν "εσωτερική παραγωγή" της ΕΤ3, δηλαδή δεν υπεισήλθαν ποτέ "μεσάζοντες" ή τυχόν ...μασά-ζοντες. Προφανώς ήταν πολύ οικονομικές, σε σχέση με άλλες "παραγωγές", οι οποίες ούτε την ανάλογη ποιότητα είχαν, αλλά ούτε και την αναμενόμενη ανταπόκριση του κοινού. Η "Ρεμπέτικη ιστορία" πετύχαινε πάντα τηλεθεάσεις πάνω από τον μέσο όρο του καναλιού, συχνά μάλιστα τον ξεπερνούσε αρκετά και κάποτε έφτασε το 10,4% ! ((Έχω τα "στοιχεία" και δείτε πιο κάτω κάποιες "τηλεθεάσεις", ενδεικτικά). Μία χρονιά, κατέκτησε και το βραβείο τηλεοπτικής μουσικής εκπομπής. Η σειρά αυτή έφτανε σ' όλον τον κόσμο, μέσω της δορυφορικής ΕΡΤ, είχα δε πληροφορίες ότι μεταδιδόταν και από διάφορα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια, ελληνικού ενδιαφέροντος, της αλλοδαπής. Ψυχή της παραγωγής ήταν ο Νίκος Βολωνάκης, προϊστάμενος του τμήματος ψυχαγωγικών και πολιτιστικών εκπομπών. Μαζί αποφασίζαμε το περιεχόμενο κάθε "επεισόδιου", τους συντελεστές και τους τόπους μαγνητοσκόπησης. Συνέδραμαν, καθείς από το πόστο του, οι Γενικοί Διευθυντές της ΕΤ3, οι Διευθυντές τηλεόρασης, αλλά και οι τεχνικοί, οι οποίοι τελικώς υλοποιούσαν τις ιδέες μας. Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στον Νίκο Πιτσιάνη, τον ακούραστο και "χρυσοδάχτυλο" μοντέρ, ο οποίος εργαζόταν πάντα με κασέτες και ποτέ με ψηφιακά προγράμματα "συρραφής". Ωραίες, γλυκές και ανθρώπινες στιγμές (αλλά συχνά με ...αγωνίες) ζήσαμε, εμείς, οι συντελεστές της "Ρεμπέτικης ιστορίας", της ΕΤ3. Στιγμές αξέχαστες που καλλιέργησαν και μακροχρόνιες φιλίες. Δεν έλλειψαν βέβαια και τα, ...made in Greece, ευτράπελα, όπως όταν κάποια φορά ένας άσπρος γλάρος -σαν αυτούς της ...Αλίκης στο ναυτικό- πήρε με το ράμφος του μία γραμμένη κασέτα και πέταξε κατά Μπαξέ Τσιφλίκι... 
Να, τώρα, μερικές "τηλεθεάσεις" ενδεικτικά. Και βέβαια γνωρίζω πολύ καλά τι πονηριές κρύβουν -γενικότερα- οι μετρήσεις της ονομαζόμενης "κοινής γνώμης". Πάρτε για παράδειγμα τις (έως και παν-βρόμικες) προεκλογικές δημοσκοπήσεις... Αφήνω στην άκρη τις ραδιοφωνικές μετρήσεις... "Φονικές"!  Όμως, μία κάποια "τάση" (έστω και σχετική) βλέπει κανείς με δαύτες. Μ' αυτές τις σκέψεις σάς τις παρουσιάζω. Πρόκειται για τηλεθεάσεις μερικών από τις παρακάτω εκπομπές.
 
 
 
14-8-2003, προβολή -για 2η φορά- της εκπομπής "Βαγγέλης και Αγγελική Παπάζογλου" (Νο 12 στον παρακάτω κατάλογο). Η τηλεθέαση έφτασε το 11%, όταν ο Μ.Ο. τηλεθέασης του καναλιού ήταν ο μισός. Πάντως θυμάμαι ότι πολλοί μας έλεγαν ότι βλέπουν συνήθως το "τάδε" μεγάλο κανάλι, αλλά και κάποιες εκπομπές που τους αρέσουν -επιλεκτικά- από την ΕΤ3. Θα έλεγα ότι όλοι το συμπαθούσαν την ΕΤ3.
 
 
  
28-10-2003, προβολής της ...φρεσκοφτιαγμένης -τότε- επετειακής εκπομπής "Κορόιδο Μουσολίνι" (Νο 20), με το συγκρότημα του Αγάθωνα. Η μαγνητοσκόπηση έγινε στον "Μύλο", καλοθύμητη μέρα. (Λίγη ώρα πριν είχαμε "γράψει" τα "Ρεμπέτικα και Σεφαραδίτικα", με τη Σαβίνα Γιαννάτου). Τα ίδια σχόλια ισχύουν κι εδώ όπως και στην προηγούμενη περίπτωση.
 
 
19-2-2007, Καθαρή Δευτέρα, προβολή του γιορταστικού προγράμματος "Θα σπάσω κούπες ...και ποτηράκια" (Νο 30), μάλιστα ήταν η τρίτη προβολή του! Έφτασε, λοιπόν η τηλεθέαση το 10,4%, όπως σας είπα και πιο πάνω. Τότε η αγαπημένη μας ΕΤ3 είχε Μ.Ο. περίπου 5%. Κάντε σύγκριση και με τα ...μεγαθήρια κανάλια (δεξιά των ποσοστών μας -με κίτρινο) και θα διαπιστώσετε ότι όντως εκείνη η μετάδοση έσπασε ... κούπες και ποτηράκια. Το κοινό ανταποκρίθηκε στα μικρασιάτικα και ρεμπέτικα.
 
 







Εκπομπή 7 - Τα αρχοντορεμπέτικα - Ο Μάνος Χατζιδάκις και τα ρεμπέτικα (Απαγορεύτηκε για λόγους πνευματικών δικαιωμάτων...)










 
 
 
 



 
 
 
 
 
 
Αυτές είναι οι εκπομπές που έκανα στην ΕΤ3 (και κάνα δυο ακόμα, άλλης θεματολογίας) που δεν τις έχω, αλλά υπάρχουν στο αρχείο της Λ. Στρατού.
Αυτό που μας ικανοποίησε ιδιαίτερα, ήταν η προσωπική -έξω από την ...τηλεθεασιακή, με αριθμούς- θερμή ανταπόκριση του κοινού. Δίναμε συχνά αντίγραφα των εκπομπών σε διάφορους φορείς για να παίζονται σε κοινό. Η περίπτωση που είναι ξεχωριστή, είναι αυτή που ήρθε στον τότε Γενικό Διευθυντή, από τη Φιλοσοφική σχολή του ΑΠΘ και συγκεκριμένα από τον υπεύθυνο καθηγητή για το πρόγραμμα γλώσσας "ΙΑΣΩΝ". Ζητούσαν λοιπόν 18 αντίγραφα από δύο συγκεκριμένες εκπομπές της ΕΤ3, η μία εκ των οποίων ήταν η "Ρεμπέτικη Ιστορία". Γράφει, όπως θα διαβάσετε κιόλας στο έγγραφο που ακολουθεί, ο υπεύθυνος καθηγητής Γ. Καζάζης, για τις εκπομπές: ...καθιστούν τις εκπομπές αυτές, πρώτης τάξεως βοήθημα, για την πρόσληψη του νεοελληνικού προφορικού λόγου...
(Συγνώμη για την κακή εικόνα του εγγράφου, αλλά είχε τελειώσει το μελάνι του εκτυπωτή και ήταν Κυριακή... του Δημοσίου, ήγουν "πεθαίνεις". Πάντως διαβάζεται).
 
 
 
Για μας -τουλάχιστον- που κάναμε τη σειρά ήταν κολακευτικό...
 
 
Οι 30 αυτές εκπομπές έχουν παιχτεί σε πολλές επαναλήψεις, κάτι βέβαια που ικανοποιεί όλους τους συντελεστές. Η ανταπόκριση του κοινού είναι εμφανής και προσωπικά -μετά από κάθε επανάληψη- ακούω θερμά λόγια από κάποιους.
Σας βάζω εδώ δύο επαναλήψεις την 1-1-20016 (λινκ https://www.youtube.com/watch?v=pOPmasuiobE) και 2-1-2016 (λινκ https://www.youtube.com/watch?v=qw7xKoC7JuA), όπως ανακοινώθηκαν στο πρόγραμμα της, πάντα αγαπημένης, ΕΤ3.
 
 
Εδώ η "Σμυρναίικη Πρωτοχρονιά", από το 2004, που παίχτηκε την 1-1-2016   https://www.youtube.com/watch?v=pOPmasuiobE
 
 
 
Εδώ η εκπομπή "Κούκλα μου απ' τη Θεσσαλονίκη", από το 2005, η οποία παίχτηκε στις 2-1-2016
https://www.youtube.com/watch?v=qw7xKoC7JuA