Προηγούμενα ΑΝΟΜΗΜΑΤΑ

Για προηγούμενα ...ΑΝΟΜΗΜΑΤΑ, κάνετε κλικ εδώ.

Διάφορες παραστάσεις και παρουσιάσεις


Μουσικές παραστάσεις, από το ...ηρωικό "Καφέ Παράσταση" (1995 - 1996)

Ακολουθούν εδώ χρονολογικώς δύο παραστάσεις-ντοκουμέντα στην ...ηρωική, πια, μουσική σκηνή "Καφέ Παράσταση", την οποία είχε δημιουργήσει και διεύθυνε, ο Θέμης Ροδαμίτης, ένας χώρος με σημαντικότατο καλλιτεχνικό έργο-προσφορά στη ζωή της Αθήνας. Είχαμε συνεργαστεί με τον Θέμη αρκετές φορές, τη δεκαετία του 1990, αλλά μόνο δύο παραστάσεις μαγνητοσκοπήθηκαν και ...σώθηκαν.
 
"Από τη Σμύρνη στον Πειραιά", στο "Καφέ Παράσταση" στις 10-12-1995

"Ο Χατζιδάκις και τα ρεμπέτικα", στο "Καφέ Παράσταση" στις 15-6-1996

**********************************************************************

Συγκίνηση, αναπόληση και δάκρυ στη Σμύρνη... (2004)

Στο διάστημα 12-17 Απριλίου 2004, η "Εταιρεία Πολιτισμού και Κοινωνικής Ανάπτυξης Μακεδονίας - Θράκης", υπό την καθοδήγηση του προέδρου της, καθηγητή Στάθη Πολυχρονιάδη και των συνεργατών του, διοργάνωσαν ένα ταξίδι-προσκύνημα-περισυλλογή στην περιοχή της Σμύρνης, όμως τιμήθηκε και το Αϊβαλί με μία διανυκτέρευση! Σημαντικές στιγμές του ταξιδιού ήταν η επίσκεψη στην Έφεσο και στην Άσσο, αλλά και η μουσική εκδήλωση που έγινε -μέσα σε κλίμα συγκίνησης- σε αίθουσα στο κέντρο της Σμύρνης, σχεδόν δίπλα στην αξέχαστη προκυμαία, το  γνωστό "Και"! Επιμελήθηκα και παρουσίασα εγώ. Ευτυχώς που βρέθηκε κάποιος καλός άνθρωπος και μαγνητοσκόπησε ολόκληρη την εκδήλωση. Έγινε, όμως, ειδική επεξεργασία του ήχου και βελτιώθηκε πολύ, γιατί η κάμερα ήταν μακριά από τα δρώμενα.
 
Η μουσική της Σμύρνης πριν το 1922 (Εκδήλωση στη Σμύρνη, 14-4-2004)

**********************************************************************

Ελληνοτουρκικά τραγούδια, στις ίδιες μελωδίες! (2005)

Με αφορμή τη διήμερη συνάντηση των Υπουργών Τουρισμού Ελλάδας και Τουρκίας, στο Πυθαγόρειο της Σάμου στις 28-6-2005, ανέλαβα να επιμεληθώ και να παρουσιάσω μία παράσταση, με θέμα τα ελληνικά και τουρκικά παραδοσιακά τραγούδια που έχουν κοινές μελωδίες.
 
Ελληνικά και τουρκικά παραδοσιακά τραγούδια, στις ίδιες μελωδίες  28-6-2005


Από δημοσίευμα της "Χουριέτ". Ο δικός μας υπουργός, μια χαρά και παρακολουθεί, ο ομόλογός του -συμπαθής γενικώς- Τούρκος, δεν άντεξε φαίνεται την κούραση και το φαγητό... (Εγώ, πίσω ακριβώς, εν κινήσει και στην τσίτα... Κοιμήθηκα με τον ...ήλιο!).

**********************************************************************
Αντιλαλούν (όπως ...πάντα) οι φυλακές (2008)

Εδώ είναι ένα απόσπασμα από την εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΣΦΕΑ*, στις 21-4-2008, για τα 41 χρόνια από την επιβολή της δικτατορίας.
* Σύλλογος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αγωνιστών

Γεντί Κουλέ-Τα ρεμπέτικα της φυλακής  21-4-2008

**********************************************************************
Μαθητές δημοτικού, τραγουδάνε -ασμένως- ρεμπέτικα! (2008)

Το 2008 εκδόθηκε στη Σάμο ένα CD με ερμηνευτές μαθητές του δημοτικού σχολείου Μυτιληνιών, με εμπνευστή και μουσικό διδάσκαλο τον διευθυντή του σχολείου, Μανόλη Σκάρο. Μού ζητήθηκε να βοηθήσω και το έκανα όσο μπορούσα, μάλιστα έγραψα σχόλια για τα τραγούδια στο ένθετο του δίσκου.
Την 1-8-2008, στο Ηραίον της Σάμου, δόθηκε -με αφορμή αυτό το CD- μία μουσική παράσταση για την ιστορία του μπουζουκιού και για τα ρεμπέτικα, με ορχήστρα και μοναδικούς φωνητικούς ερμηνευτές, τους μαθητές που τραγούδησαν στο δίσκο. Την επιμέλεια και παρουσίαση είχα εγώ.
Στο τέλος της εκδήλωσης, ανέβηκε στη σκηνή με το ακορντεόν του ο Σουηδός Leif Erikson, ο οποίος έπαιξε και τραγούδησε στα ελληνικά, ρεμπέτικα τραγούδια.
 
Μαθητές δημοτικού τραγουδάνε ρεμπέτικα στο Ηραίον Σάμου  1-8-2008

Ακολουθούν δύο βίντεο που "ανέβασαν" τα ικανά παιδιά (Συριανόπουλα) τα οποία έπαιξαν εκείνο το βράδυ τραγούδια του Μάρκου.

Ταξίμ Ζεϊμπέκικο

Φραγκοσυριανή
 
**********************************************************************


Αυτογελοιοποίηση (τουλάχιστον...), άσχετων κρατούντων που έβαλαν "μαύρο" στην ...αμαρτωλότατη ΕΡΤ κι έτσι έστρωσαν (οι ...άσχετοι, ξανά) το ΧΑΛΙ (διαβάζεται και χαλί, αλλά και χάλι) στον ...προκομμένο ΣΥΡΙΖΑ! (2013)


Μετά το μαύρο που έπεσε στην ΕΡΤ, οι περισσότεροι που είχαν συνεργαστεί μαζί της, έτρεξαν να διαμαρτυρηθούν, αλλά και να συμπαρασταθούν στους εργαζόμενους. (Εργαζόμενους, είν' η αλήθεια, πολύ περισσότερους από όσους είχε ανάγκη η δημόσια ραδιοτηλεόραση... Συγκρίνω με άλλες ευρωπαϊκές χώρες... Αλλά αυτό είναι μία άλλη σοβαρή κουβέντα. Το μαύρο, πάντως, ήταν και μία ηλίθια απόφαση... Ποια "ξεφτέρια" την επινόησαν;).

Πήγαμε λοιπόν με τον Αγάθωνα και τους συνεργάτες του και παρουσιάσαμε το προσφιλές μας θέμα Ρεμπέτες "ρεπόρτερ". Κυκλοφορούν, σχετικώς, διάφορα βίντεο.

Το "μαύρο" στην ΕΡΤ, 2013

Για την "μαύρη" ΕΡΤ, Ρεμπέτες "ρεπόρτερ"  2013

**********************************************************************
Παρουσίαση του βιβλίου μου Περί της λέξεως "ρεμπέτικο"... στη Σύρο (27-9-2014) και ταυτόχρονα ένα αφιέρωμα στον Μάρκο Βαμβακάρη ως ...ρεπόρτερ.

Περί της λέξεως "ρεμπέτικο" το ανάγνωσμα... και άλλα  27-9-2014

*********************************************************************

Η ρεμπέτικη ιστορία, από την Σμύρνη στον Πειραιά 
Μια παράσταση στο Σουφλί, στις 18-6-2016
Η παράσταση δόθηκε στον κήπο του ξενώνα "Κουκούλι".
Έπαιξαν και τραγούδησαν:
Αγάθων, Λάζαρος Χαριτίδης, Μανώλης Πορφυράκης
Επιμέλεια και παρουσίαση:
Πάνος Σαββόπουλος
Το βίντεο της παράστασης είναι φυσικά ερασιτεχνικό και να 'ναι καλά ο άνθρωπος που το τράβηξε.

Το βίντεο της παράστασης (κλικ)


Εδώ, είναι η αφίσα για την παράσταση
Κι εδώ ένα ερασιτεχνικό σιντί που κάποιος ευαίσθη-
τος κατασκεύασε και πρόσφερε στα "τραπέζια" του
κοινού. Περιείχε τα τραγούδια της παράστασης, αλλά
στις αυθεντικές τους ηχογραφήσεις από δίσκους
γραμμοφώνου, στις 78 στροφές!
 


*********************************************************************

Η συναυλία για τον Μάρκο στον Πειραιά (Ρέντη) στις 13-9-2016

Καθυστερημένα (περίπου ένα μήνα -Ελλάδα, γαρ...-) μου ήρθε κάποιο υλικό της συναυλίας και καθυστερημένα -με τη σειρά μου- σας το "κρεμάω" στη σελίδα.
Ο τίτλος της βραδιάς ήταν "Ο Γιώργος Μαργαρίτης τραγουδάει Μάρκο Βαμβακάρη". Συμμετείχαν, ο Γρηγόρης Βαλτινός, η Κατερίνα Παπουτσάκη, καθώς και ρεμπέτικη ορχήστρα αποτελούμενη από τους: Χαρούλα Τσαλπαρά (ακορντεόν), Ράνια Γκικοπούλου (κιθάρα), Γιώργο Τσέρτο (μπουζούκι, μπαγλαμά) και Λάκη Ορφανίδη (μπουζούκι). Την επιμέλεια, παρουσίαση, καθώς και το φωτογραφικό-ηχητικό υλικό, είχα εγώ.
Όλη η συναυλία, διαρκείας 123' λεπτών (μάλιστα, άρχισε ακριβώς στην ώρα της!) υπάρχει στο πρώτο βίντεο. Δεν ήταν επαγγελματική η λήψη, ούτε ο ήχος είναι άψογος, αλλά οπωσδήποτε πρόκειται για ένα ντοκουμέντο της αξέχαστης βραδιάς, στο υπερπλήρες θέατρο "Μίκης Θεοδωράκης. Επίσης υπάρχει βιντεάκι από τις πρόβες. Σας βάζω, ακόμα, την αφίσα και κάποιες χαρακτηριστικές φωτογραφίες.
Δεν πρέπει να παραληφθεί ότι η είσοδος ήταν ελεύθερη, αφού τη διοργάνωση ανέλαβε ο Δήμος Νίκαιας-Ρέντη και η εταιρεία "Δρόμοι Πολιτισμού"
 
 
Αριστερά, η αφίσα που τύπωσε και τοιχοκόλλησε ο Δήμος Νίκαιας-Ρέντη και δεξιά τρεις φωτογραφίες από τα ...παραλειπόμενα. Στην πάνω φωτογραφία, από αριστερά Κ. Παπουτσάκη. Γ Βαλτινός, Καίτη Γκρέυ και Γ. Μαργαρίτης. Στην ενδιάμεση, Π. Σαββόπουλος, Γ. Μαργαρίτης, Κ. Παπουτσάκη, Γιώργος Ιωακειμίδης (ο δήμαρχος) και Γ. Βαλτινός. Στην κάτω, Γιώργος Θανόπουλος (συν-συγγραφέας βιβλίου για τον Μάρκο Βαμβακάρη), Στέλιος Βαμβακάρης, Γ. Μαργαρίτης και Π. Σαββόπουλος.

 
Η συναυλία σε βίντεο (κλικ)

Ένα βίντεο του Γιώργου Κιούση από την πρόβα (κλικ)
 

Ο Γιώργος Μαργαρίτης, στο σπίτι μου 24-7-2016, όταν σχεδιάζαμε το αφιέρωμα στον Μάρκο Βαμβακάρη

*********************************************************************
Παρουσίαση στη Χαλκίδα δύο βιβλίων κόμικς με θέμα το ρεμπέτικο, του ζωγράφου Πέτρου Χριστούλια


Εδώ είναι η δική μου παρουσίαση
https://www.youtube.com/watch?v=_1kno1J2BiU&t=58s

*********************************************************************

Αφιέρωμα στο ρεμπέτικο, από το μουσικό σχολείο Καβάλας (2017).

Στις 13 και 14 Μαρτίου 2017, το Μουσικό Σχολείο Καβάλας διοργάνωσε διήμερο αφιέρωμα στο ρεμπέτικο τραγούδι. Ήταν μια καλοστημένη, σε όλους τους τομείς, δουλειά που εντυπωσίασε το κοινό που την παρακολούθησε, στο θέατρο της πόλης "Αντιγόνη Βαλάκου". Μάλιστα επειδή η προέλευση του κοινού ήταν μεγάλη στην πρώτη συναυλία, αποφασίστηκε στο ...πιτς φυτίλι η επανάληψή της την επομένη (14-3-2017). Προσκαλεσμένοι ήταν ο Αγάθων και η Σοφία Εμφιετζή από την Θεσσαλονίκη, ο μαέστρος -και "μανούλα" στα χορωδιακά σύνολα- Δημήτρης Καρβούνης από τη Λάρισα και εγώ από την Αθήνα. Το διήμερο περιλάμβανε έκθεση λαϊκών μουσικών οργάνων, καθώς και "συνάντηση-μάθημα'' των μαθητών του σχολείου με τους προσκεκλημένους, σε μία εκ ...βαθέων -θα τη χαρακτήριζα- συζήτηση-επικοινωνία. Περισσότερα, και γενικά, δείτε στα δύο επόμενα βίντεο από μεταδόσεις τοπικών τηλεοπτικών σταθμών.
 
https://www.youtube.com/watch?v=4AknL5QaJoo


Εδώ είναι η αφίσα και το πρόγραμμα της μεγάλης συναυλίας. Καταλαβαίνω ότι οι ...ψείρες (μέγεθος γραμματοσειρών) δε διαβάζονται εύκολα, αλλά αν το περάσετε στο Fhotoshop, όλα γίνονται...
 
Στη συνέχεια, είναι το βίντεο της δεύτερης βραδιάς (όλη συναυλία, χωρίς καμία διακοπή). Δεν είναι ό,τι καλύτερο μπορούσε να βγει, αλλά από το τίποτε; Πάντως έχει γίνει και καλύτερη λήψη, η οποία περιμένουμε να κάνει την ...εμφάνισή της μετά τη θερινή ραστώνη... Να προσθέσω όμως, ότι ακόμα κι αυτό το βίντεο -με την κακή εικόνα- έχει έναν αρκετά καλό ήχο!
Υ.Γ. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί το όνομα του "μαέστρου" της όλης  διοργάνωσης, του διευθυντή του σχολείου, Γιάννη Κακάρα.
 

Κι εδώ είναι μόνο ο ήχος από την πρώτη συναυλία της 13-3-2017, κατ' ευθείαν από την κονσόλα!

**********************************************************************

"Ρεμπέτικος παράπλους από την Σμύρνη στον Πειραιά", αλλά στην Καρδίτσα, στις 18-5-2018

Μια πετυχημένη βραδιά με ουσία, εκπλήξεις, ακόμα και χιούμορ!

Και το κοινό, στην πλειονότητά του, υψηλού επιπέδου...

Με κράτησαν ...στα χέρια και μου πήραν την καρδιά. Πολύ τους αγάπησα...

 
Να και η αφίσα με τις φετινές εκδηλώσεις "Μέρες παράδοσης 2018"

 
Με Καρδιτσιώτες, σε διάφορες στιγμές του τετραήμερου που με φιλοξέμησαν. Γράψαν ότι τους ...μάγεψα στην παράσταση! Δε βαριέστε..., αυτοί με μάγεψαν περισσότερο! Ας είναι καλά!

Εδώ είναι το βίντεο της παράστασης, όπως το τράβηξε η ΕΤ3.


Κι εδώ, όπως το τράβηξε ο Μάριος Παπαγεωργίου.
https://www.youtube.com/watch?v=pgzzr8B5Q64

**********************************************************************

Παρουσίαση του βιβλίου "Βόλτα στην Χαλκίδα'', του Βασίλη Νούσια, στην Χαλκίδα στις 6-6-2018

Ήμουν ένας από τους δύο παρουσιαστές του βιβλίου. Δύσκολο το έργο, γιατί ήταν και δύσκολο το βιβλίο... Ακολούθησε και συναυλία με τον Μπάμπη Τσέρτο.

Στιγμιότυπα από την πετυχημένη βραδιά...

Εδώ είναι η δική μου παρουσίαση:
https://www.youtube.com/watch?v=vcWe4m0qy0w&t=341s
Και εδώ όλη η βραδιά:
https://www.youtube.com/watch?v=4jHny4OlIPQ&t=2657s

**********************************************************************

"ΝΟΜΟ τέλια" στο "Κελάρι" της Αδριανού 3, Θησείον
Πολύ παραγωγική είναι η συνεχιζόμενη συνεργασία με το ρεμπέτικο συγκρότημα "ΝΟΜΟ τέλια", η οποία έφερε τρεις συναυλίες το Φθινόπωρο του 2018 στη μουσική σκηνή "Κελάρι", πάντα πλήρη από κόσμο. Εγώ έκανα κάποια σχόλια σε επιλεγμένα τραγούδια. Εδώ είναι το βίντεο από τη βραδιά της 22-11-2018.

***********************************************************************

Παρουσίαση του λευκώματος-CD "λεύκωμα αναμνήσεων", του Κώστα Σκόνδρα, 11-9-2019
 
***********************************************************************