Προηγούμενα ΑΝΟΜΗΜΑΤΑ

Για προηγούμενα ...ΑΝΟΜΗΜΑΤΑ, κάνετε κλικ εδώ.

Διαδίκτυο και Ρεμπέτικο

Διαδίκτυο και ρεμπέτικο

Δε γινόταν ετούτη η ιστοσελίδα -θάττον ή βράδιον- να μην συμπεριλάμβανε τους ιστότοπους που σχετίζονται με το ρεμπέτικο και οι οποίοι ιστότοποι τα μάλα το βοήθησαν και το ...έσπρωξαν-διέδωσαν, μέχρι του σημείου να ισχυρίζομαι εγώ σήμερα ότι σε -μόνο- λίγα χρόνια δεν θα ...υπάρχει ρεμπέτικο χωρίς το ...-μένο* το ιντερνέτι!
Το ρόλο της ανίχνευσης των ρεμπέτικων ιστότοπων θα έπρεπε να αναλάβει κάποιος πολύ ικανός, γνώστης του είδους, αλλά και μερακλής "τρυποκάρυδος", ούτως ώστε ούτε να παραληφθούν κάποιοι ιστότοποι, αλλά ούτε και να γίνουν ανακριβείς περιγραφές τους. Γιατί όλοι, μα όλοι, οι ιστότοποι είναι χρησιμότατοι, ακριβώς όπως και οι δημιουργοί των ρεμπέτικων ήταν ΟΛΟΙ τους χρησιμότατοι, είτε είχαν γράψει ...408 τραγούδια είτε και μόνο ...οχτώ! Τον ρόλο αυτής της ιχνηλασίας ανέλαβε, με ζέση, ο Γιάννης Κουκούνης και θεωρώ ότι θα ικανοποιήσει όλους μας με το χρήσιμο αυτό εργαλείο της εύκολης αναζήτησης. Τον ευχαριστώ θερμά και με την αγάπη μου. Ετούτο το εισαγωγικό σημειωματάκι φαίνεται με πλάγια στοιχεία, γιατί είναι το μόνο δικό μου από αυτή τη σελίδα  "Διαδίκτυο και ρεμπέτικο". Τα υπόλοιπα είναι όλα δουλειά του Γιάννη Κουκούνη. Αυτή είναι η αλήθεια.
Π. Σ.
* Βάλτε εσείς ότι prefix επιθυμείτε. Εγώ θα έβαζα "βλοη-μένο"!

Οπως κάθε είδος μουσικής έτσι και το ρεμπέτικο δεν έμεινε ανεπηρέαστο απο την εξέλιξη της τεχνολογίας και την ευρεία χρήση του διαδικτύου. Τα τελευταία χρόνια και με δεδομένη την ευκολία δικτύωσης, ο μέσος ρεμπετόφιλος μπορεί να έχει πρόσβαση στο σύνολο σχεδόν της δισκογραφίας (καλής ή κακής ποιότητας αναπαραγωγής) όπως επίσης και σε έντυπο και φωτογραφικό υλικό, πράγματα τα οποία προ ολίγων ετών ήταν "κτήμα" των εταιρειών δίσκων, συλλεκτών και φανατικών του είδους.
Σήμερα πλέον, το αμεσότερο μέσο ανεύρεσης και κυρίως αναπαραγωγής της γενικής ελληνικής δισκογραφίας είναι το Youtube ως δε βάση δεδομένων οι ιστότοποι stixoi.info και kithara.to οι πληροφορίες των οποίων προέρχονται απο την ελεύθερη και εθελοντική καταχώρηση των εγγεγραμμένων μελών.

Ειδικά για τον χώρο του ρεμπέτικου στο διαδίκτυο καταγράφεται η παρακάτω δραστηριότητα:
  • http://www.rebetiko.gr/ Ιστότοπος γενικού ενδιαφέροντος για το ρεμπέτικο
  • Το ρεμπέτικο τραγούδι http://rempetikogeo69.blogspot.gr/ Blog με αναρτήσεις που προέρχονται από διάφορα άλλα ενδιαφέροντα sites και blogs.  
  • Το απτάλικο  http://www.aptaliko.gr/
    Ιστότοπος με πλήρες και ανανεωμένο ημερολόγιο των εκδηλώσεων - παραστάσεων στην Αθήνα.
  • Μικρασιάτης    http://mikrasiatis.gr/web-radio/ 24ωρο συνεχές πρόγραμμα, με επιλογές από Μικρασιάτικα τραγούδια και μουσικές της Καθ΄Ημάς Ανατολής.
  • REBET CAFE http://rebetcafe.blogspot.gr/ Το ρεμπέτικο καφενείο στο ίντερνετ. Μπουζούκι, μπαγλαμάς, αργιλές και στο μπουφέ όλα τα καλά ! Όποιος θέλει ξεκρεμάει ένα οργανάκι και παίζει ...
  •  Rebetiko Seminar: http://www.rebetikoseminar.com Το ετήσιο Σεμινάριο-Συνάντηση στην Σκύρο.
  • Φίλοι του ρεμπέτικου τραγουδιού του Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου Κρήτης http://www.filoi-rempetikou.blogspot.gr/ Εκτενές αφιέρωμα από τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου
Κανάλια στο Youtube
Ξενόγλωσοι ιστότοποι για το ρεμπέτικο