Προηγούμενα ΑΝΟΜΗΜΑΤΑ

Για προηγούμενα ...ΑΝΟΜΗΜΑΤΑ, κάνετε κλικ εδώ.

Διάφορα (Ρεμπέτικα, ραδιοφωνικά)

Εδώ θα βρείτε "διάφορα" ραδιοφωνικά αποσπάσματα ή και ολόκληρες εκπομπές, κυρίως για το ρεμπέτικο. Αλλά και άλλα σχετικά.

Ο Ακάθιστος Ύμνος και τα ρεμπέτικα
"Ο Ακάθιστος Ύμνος και τα ρεμπέτικα", είναι μία ραδιοφωνική εκπομπή η οποία μεταδόθηκε για πρώτη φορά στις 2-4-2002 από τη ρεμπέτικη εκπομπή μου στη δημόσια ραδιοφωνία. Έκτοτε την παρουσίαζα κάθε χρόνο στην περίοδο της Σαρακοστής, όταν και ακούγονται στις εκκλησίες οι Χαιρετισμοί της Θεοτόκου και ο Ακάθιστος. Επειδή υπήρξε ενδιαφέρον για την εκπομπή από διάφορους σταθμούς -κυρίως επαρχιακούς-, την επεξεργάστηκα ξανά το 2006, την ηχογράφησα ιδιωτικά και τη μοίρασα σ' όσους τη ζήτησαν. Και ακριβώς αυτήν την κόπια έβαλα εδώ. 
Να προσθέσω μόνο, ότι οι συγκρίσεις βυζαντινών ύμνων με παραδοσιακά και λαϊκά τραγούδια στους ίδιους ήχους-δρόμους-μακάμ, περιέχει σαφώς κάποιες αυθαιρεσίες, αφού η βυζαντινή μουσική είναι δομημένη πάνω σε πολύ αυστηρούς και πολύπλοκους κανόνες, ενώ οι άλλες μουσικές είναι -και από τη ...φύση τους- δομημένες στην ελεύθερη έμπνευση και μερικές φορές στην άναρχη χρήση των ήχων-δρόμων-μακάμ. Θεώρησα, όμως, ότι θα έπρεπε να κάνω αυτή την εκπομπή μόνο και μόνο για να "πονηρέψω" το κοινό για τη δυνατή "αλυσίδα" της ελληνικής μουσικής από τα αρχαία χρόνια ως τις μέρες μας.
Προσβλέπω στην κατανόηση των σοβαρών λειτουργών της βυζαντινής μουσικής -φίλους και όχι- και τους χαιρετώ άπαντες με σεβασμό.

Επί 15 χρόνια έκανα χιλιάδες εκπομπές στην ΕΡΑ, τη δημόσια ραδιοφωνία
Πολλά έχω να πω για τα καλά -έως και πολύ καλά- αυτής της συνεργασίας, αλλά και για τα αρνητικά,  τις παθογένειες δηλαδή του φορέα, που δεν είναι άλλες από τις γνωστές-γνωστότατες του ελληνικού δημοσίου, αφού τα παλληκάρια που διοικούσαν(τα διορισμένα κομματικά και όχι επιλεγμένα αξιοκρατικά λόγω προσόντων...) δεν ξόδευαν δικά τους λεφτά -όπως οι ιδιώτες- άρα δεν ...πονούσαν το χώρο και σπαταλούσαν άνευ "λόγου". Απλώς ερχόντουσαν "αποπατούσαν" και ξεκουμπίζονταν. Και τι να πω και για την πονηρότατη ΠΟΣΠΕΡΤ με τους λαϊκιστές ...ηγήτορες, που άπλωνε πάντα το ...πανί της κατά πώς φύσαγε ο άνεμος, αλλά και κατά πώς τη βόλευε.  Ελαχιστότατες, φωτεινές και αξέχαστες οι εξαιρέσεις, αλλά υπήρχαν. Γενικά, πέρασα πάρα πολύ καλά... Εξαιρετικές οι σχέσεις με το προσωπικό! Εδώ ο τεχνικός ήχου Τάσος ..., συνάμα και καλλιτέχνης, με σκιτσάρισε ενώ εγώ έκανα δίωρη εκπομπή κι ήταν αυτός στην κονσόλα!Δια χειρός Τάσου Καρέλλας, στα "ενδιάμεσα" μιας δίωρης εκπομπής μου

 
Αφιέρωμα στη μνήμη του Ηλία Πετρόπουλου, 8-9-2003

Ντοκουμέντο: Ζωντανή ραδιοφωνική εκπομπή, από το Studio E της ΕΡΤ, προπαραμονή Πρωτοχρονιάς (30-12-2003),
(με πλήθος συμμετεχόντων καλλιτεχνών της μουσικής και με παρουσία κοινού)

Μάρκος Βαμβακάρης, 100 χρόνια από τη γέννησή του
Εδώ είναι μία δίωρη ζωντανή ραδιοφωνική εκπομπή, από το "ΔΙΚΤΥΟ" της δημόσιας ραδιοφωνίας, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μάρκου Βαμβακάρη. Στην εκπομπή συμμετείχε ο Γιάννης Λεμπέσης και το συγκρότημά του, καθώς και ο ηθοποιός Αντώνης Αντωνίου, ο οποίος διάβασε επιλεγμένα αποσπάσματα από την "ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ" του Μάρκου. Ήταν 10-5-2005.
Αφιέρωμα στον Μάρκο - Α

 
 Αφιέρωμα στον Μάρκο - Β


Γκιουλμπαχάρ. από ραδιοφωνική εκπομπή στον Alpha 989, τον Δεκέμβριο του 2014

Ήθελα να 'ρθω το βράδυ, από ραδιοφωνική εκπομπή στον Alpha 989, στις 26-4-2015
 
Εδώ είναι ένα τηλεοπτικό τρέιλερ για μία σειρά 22 εκπομπών στη δημόσια ραδιοφωνία ΕΡΑ, το 2005, αφιερωμένες στον Μάρκο Βαμβακάρη, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του. Παιζόταν από τα κρατικά τηλεοπτικά κανάλια.
 
 
 
Εδώ είναι ένα τηλεοπτικό τρέιλερ για μία σειρά 20 εκπομπών στη δημόσια ραδιοφωνία ΕΡΑ, αφιερωμένες στον παράλληλο δρόμο που βάδισαν τα ρεμπέτικα και τα μπλουζ. Την επιμέλεια και παρουσίαση είχαν ο Φώντας Τρούσας και ο Πάνος Σαββόπουλος. Σημαντική ήταν και η βοήθεια του Charles Howard στα μέρη του μπλουζ και κυρίως στις μεταφράσεις των στίχων. Παιζόταν από τα κρατικά τηλεοπτικά κανάλια.

 

Με τον Γιάννη Πετρίδη, στην εκπομπή του στον 105.5 ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ, σχολιάζουμε μια ...αγκαλιά διαλεγμένα, αυθεντικά και πεντακάθαρα σε ήχο, ρεμπέτικα.
https://www.youtube.com/watch?v=2gjOCB4JmY0