Από τις πρώτες ηχογραφήσεις μπουζουκιού στην Αμερική με εξαιρετικό ήχο!
Πολύ σύντομα σας αναφέρω ότι η πρώτη (μέχρι σήμερα, εντοπισμένη) καταγραφή μπουζουκιού-τρίχορδου σε δίσκο γραμμοφώνου έγινε το 1917 στη Γερμανία στο Görlitz.
Τον ήχο μπορείτε να βρείτε στην υποσελίδα ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΗΧΗΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ -τα τραγούδια πάνε κατά χρονολογική σειρά. Ρίξτε και μια ματιά στις Φωνές Ελλήνων στο Görlitz.
Όμως σε δίσκους γραμμοφώνου επίσημης εταιρείας, οι ηχογραφήσεις μπουζουκιού άρχισαν στην Αμερική το 1928. Πολλά στοιχεία και φωτογραφικό υλικό θα βρείτε στο βιβλίο ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΜΠΟΥΡΑ ΣΤΟ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ (Σ. Κουρούσης, Orpheumphonograph, 2013).
Εδώ, θέλω μόνο να σας παρουσιάσω κάποιες από αυτές τις ηχογραφήσεις, μάλιστα μερικές με ...μπάντζο αντί μπουζουκιού. Να υπενθυμίσω μόνο, ότι ότι το μπουζούκι το τρίχορδο, πριν να περάσει ως κύριο όργανο των λαϊκών τραγουδιών, ήταν βασικό όργανο της παραδοσιακής ορχήστρας! Είχε το όνομα "ταμπουράς" (μεσαιωνικό όνομα, από το αρχαιοελληνικό "πανδουρίς".
Απολαύστε τις ηχογραφήσεις σε άψογη ηχητική κατάσταση!
Τούτ' οι μπάτσοι που 'ρθαν τώρα, Γ. Ιωαννίδης, μπουζούκι Μανώλης. Καραπιπέρης, 1928
Αϊβαλιώτικο ζεϊμπέκικο, τραγούδι-μπουζούκι Μανώλης. Καραπιπέρης, 1929
Αϊντίνικο ζεϊμπέκικο, τραγούδι-μπουζούκι Μανώλης. Καραπιπέρης, 1929
Σωκιανή ζεϊμπέκικο, τραγούδι-μπουζούκι Μανώλης. Καραπιπέρης, 1929
Φατμέ ζεϊμπέκικο, τραγούδι-μπουζούκι Μανώλης. Καραπιπέρης, 1929
Κρητικό συρτό, μπάντσο Παναγιώτης Τσόρος, 1929
Λημναίικο ζεϊμπέκικο, Γιώργος Δεληγιώργης σφύριγμα, συνοδεύουν: μπουζούκι, καστανιέτες, 1929
Ροδίτικο ζεϊμπέκικο, τραγούδι-μπάντσο Παναγιώτης Τσόρος, 1929
.......................................................................................................................................................................,